Skip to content

Bucura-te de vara,de soare ! – vitamina D si dinti sanatosi

Dintilor
Dintilor

Cea mai eficienta metoda de mentinere a starii de sanatate si de reducere a riscului de aparitie a imbolnavirilor,implicit a bolii parodontale,este stilul de viata sanatos: soare,aer,miscare,alimentatie sanatoasa. E vara ta,bucura-te de ea ! Soarele si vitamina D-"vitamina soarelui" iti vor asigura o vacanta fara durere de dinti, te vor feri de boala parodontala ,numita si "boala dintilor frumosi" sau "boala omului modern" sau "boala pierderii dintilor". Boala parodontala, este o boala infectioasa,cauzata in principal de conditiile de viata, o boala care raspunde cel mai bine la tratamentul preventiv ! Boala parodontala(a carui final este indezirabil - pierderea dintilor),s-a instalat din cele mai vechi timpuri, a urcat vertiginos ca procent de la un secol la altul si in ultimul timp chiar de la un deceniu la altul.
In formarea si dezvoltarea sanatoasa a dintilor, un rol important se poate atribui soarelui,vitaminei D , care vor conferi acestora,matricei minerale a dintilor,vitalitate si rezistenta, matrice constituita din elemente chimice majore ,necesare mineralizarii permanente a tesuturilor dure a dintilor(parodontiul de sustinere a dintelui:cimentul care acopera radacina,osul alveolar,ansamblul cemento-fibrilar),ca: fosfor,calciu,carbon,oxigen,hidrogen
Vitamina D,"vitamina soarelui" ,stimuleaza absorbtia de calciu si fosfati,necesara pentru cresterea normala si mineralizarea oaselor si dintilor ; vitamina D este parte activa in sistemul imunitar,regulator al acestuia, are rol cheie in stimularea functiei creierului,reduce riscul aparitiei sclerozei multiple.
Expune-te la soare, la ore adecvate ,cel putin 10 minute si pielea ta isi va face datoria : in prezenta razelor solare ultraviolete se sintetizeaza vitamina D din molecule precursoare ce se acumuleaza la nivelul pielii.Moleculele precursoare pot fi obtinute din alimente ca : lapte,ulei de peste ,unt,galbenus,iaurt,drojdie de bere,margarina,iar finalizarea sintezei de vitamina D are loc in rinichi.
Este foarte important ca vitamina D sa fie in cantitate adecvata,doza recomandata depinde de varsta,necesitati si aportul de calciu.
Expunerea la soare trebuie sa aiba loc atunci cand UV-B este prezent iar doza de expunere este dependenta de cunoasterea cantitatii de UV-B prezent si culoarea pielii. Stiati ca norii,poluarea,ozonul,altitudinea si latitudinea ,anotimpul,varsta persoanei,pigmentarea cutanata,constituie factori importanti in ceea ce priveste cantitatea de UV-B ? astfel:
- latitudine - in nord exista mai putin UV-B
- norii - pot bloca UV-B
- iarna - cantitate mica de UV-B
- smogul - poate bloca UV-B
- pigmentarea cutanata - pielea inchisa la culoare (cantitate mare de melanina) necesita mai mult timp de expunere la UV-B pentru a produce vitamina D
- varsta persoanei - persoanele in varsta au mai putina eficienta in producerea de vitamina D
De cata vitamina D avem nevoie? : doza zilnica necesara pentru femeile peste 50 de ani este de 800-1000 UI iar pentru cele sub 50 de ani este de 400-800 UI.
De cat calciu avem nevoie, pentru ca sa combatem osteopenia,osteoporoza,boala parodontala(prin fortificarea tesutului dur al dintelui) ? : DZR (doza zilnica necesara) depinde de varsta si sexul persoanei. Femeile sub 50 ani , au nevoie de 1000 mg/zi , cele peste 50 ani, 1200 mg/zi. Necesarul de calciu pentru barbatii sub 70 ani, este de 1000 mg/zi iar pentru cei peste 70 ani, este de 1200 mg/zi. Alimente bogate in calciu: lactate(branza,iaurt)
morcovi,alune,susan,seminte de floarea soarelui,mazare verde,boabe de fasole,boabe de soia.
Calciul se absoarbe eficient in organism doar atunci cand este luat in cantitati de maximum 500-600 mg la o administrare si intotdeauna asociat cu vitamina D in cantitate adecvata !
Profita de razele soarelui, nu exagera expunandu-te timp indelungat si la ore inadecvate(care va creste pericolul de afectare a pielii,prin aparitia arsurilor sau a cancerului cutanat) , nu uita ca,bauturile bogate in cofeina,fosfor sau fosfati precum si cafeaua, pot limita absorbtia calciului .
Un regim alimentar echilibrat (cu aport de vitamina D si calciu in doze potrivite)asociat cu soarele,aerul si apa, te vor feri de osteopenie,osteoporoza, boala parodontala.